Megszünteti a politikai és közösségi csoportok ajánlást a Facebook

A háttérbe szorítják azokat a csoportokat továbbá a Facebookon, amelyek többször megszegik a platform szabályzatát.

A Facebook közleménye szerint elkezdték megszüntetni az ajánlását minden olyan csoportnak, ami politikához vagy közösségi témákhoz kapcsolódik.

Az intézkedés globális érvényű, a célja pedig az, hogy csökkentse a platformon egyre jobban növekvő feszültségeket.

Ezzel egyszerre elkezdik háttérbe szorítani azokat a csoportokat is, amelyek megszegik a platform szabályzatát. Az ilyen csoportokat hátrébb sorolják az algoritmusok az ajánlókban, és figyelmeztetés is megjelenik a felhasználók előtt a szabálysértésekről.

A szakemberek emlékeztettek: régóta figyelmeztetnek már arra, hogy a közös érdeklődési kör kapcsán hirdetett Facebook-csoportokat tévinformációk terjesztésére és szélsőséges tevékenységek szervezésére használják az emberek.

A Facebook állítólag nagy erőforrásokat fordít a csoportokra, és követik Mark Zuckerberg nemrég kijelölt irányvonalát: az ügyvezető szerint az emberek nem akarnak ennyi politikát, és kevesebb feszültségre vágynak.

A jövőben az új csoportok csak 21 nap után kerülhetnek ajánlásra, addig ellenőrzik azokat. Továbbra is úgy látják viszont, hogy a csoportoknak hála jelentőségteljes kapcsolatok jöhetnek létre, ezért is kezdték tavaly ajánlani azokat a hírfolyamokban és a keresési találatok között.

A világjárvány alatt az egészséggel kapcsolatos csoportokat már háttérbe szorították, mert azt akarták, hogy az emberek hatósági forrásból tájékozódjanak. Az erőszakos és katonai közösségi mozgalmakra építő csoportokat pedig bezárták. Ennek ellenére folyamatosan terjednek a tévinformációk és erőszakos tartalmak, vélemények. A szabálysértő csoportoknál a Facebook a csoportmoderátorokat kötelezné a bejegyzések átmeneti jóváhagyására. A szabálysértő tagok hozzászólási jogát pedig átmenetileg felfüggesztik. Azt nem árulták el, hogy mikor és mi alapján törölnek a platformról csoportokat vagy csoporttagokat.

Azóta történt

Előzmények