Letölthető a Firefox 3.6 első bétája

A korábban bejelentettnél egy kicsit többet, plusz egy hetet csúszott a Firefox következő verziójának, a 3.6-osnak a nyilvános tesztüzeme, de ma a Mozilla fejlesztői végül is elérhetővé tették az első bétát.

Forradalmi áttörésre nem kell számítani, az új változat elsősorban apróbb minőségi és biztonsági javításokat tartalmaz: a madagaszkári Namoroka nemzeti parkról elnevezett 3.6 nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítanak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is. Így a következők láthatóak benne: a Gecko motor 1.9.2-es verziója, a lapok (tabok) Ctrl-Tab billentyűkombinációval előhívható előnézeti képe, Windows 7 alatt előnézeti kép a tálcán, automatikus pluginellenőrző (amely nemcsak az Adobe Flash, hanem más népszerű bővítmények naprakészségét is megvizsgálja) és a korábbi verzióénál jobb, egyes tesztek szerint több mint 20 százalékkal jobb JavaScript-teljesítmény.

A végleges változat eredeti határidejét, novembert nemigen fogják tudni tartani, a béta után a tervek szerint a kiadásra jelölt (RC) verzió jön majd – bár ennek ellentmond a mostani verzió beta 1 megjelelölése –, a final pedig valószínűleg az év végén jelenhet meg.

Azt még nem tudni, hogy Firefox 3.6-ot a nagyobb léptékű verziószámváltás ellenére ún. minor frissítésként adják-e ki, amikor elkészül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új kiadás – már ha ezt a szolgáltatást a felhasználó nem tiltja le – automatikus frissítésként fog települni a 3.5-ös generációra, nem kér az update előtt jóváhagyást.

A tesztváltozat Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re letölthető a fejlesztői weboldalról.

Azóta történt

Előzmények