Firefox 3.6: egy hét múlva itt a béta

A böngésző fejlesztését koordináló Mozilla várhatóan egy hét múlva, jövő kedden adja ki a Firefox következő verziójának, a 3.6-nak az első bétáját. A múlt héten kialakított menetrend úgy számolt, hogy ma kezdődik a buildek elkészítése a lezárt kódból, holnap pedig a tesztelés. Ezt – ha minden jól megy – október 13-án fejezik be, és még aznap este hozzáférhetővé teszik a bétát.

A madagaszkári Namoroka nemzeti parkról elnevezett 3.6 nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítottak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is, azt pedig már mondani sem kell, hogy az ígéretek szerint még gyorsabb lesz a JavaScript-végrehajtás.

A terv az, hogy a Firefox 3.6 még novemberben megjelenik, de addig még talán egy újabb bétát és egy kiadásra jelölt (RC) verziót is el kell készíteni. Persze a Mozilla hagyományosan nem tudja tartani a fejlesztési menetrendeket: a határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy akkor adnak ki egy új verziót, „amikor elkészül”.

A Namoroka utáni kiadások tervezett megjelenési időpontjai ezért még képlékenyebbek. A jelenleg érvényes tervek szerint mindenesetre a Firefox 3.7 a jövő év első felében, a teljesen átalakított felhasználó felülettel érkező Firefox 4.0 pedig leghamarabb 2010 októberében-novemberében készülhet el.

Azóta történt

Előzmények