Izgalmas újdonság a Firefox 3.6-ban

A tervek szerint drámai újdonságokat nem hozó Firefox 3.6-ba egy olyan új funkciót is beépítenek a fejlesztők, amely hozzáférhetővé teszi a weboldalak számára a számítógép, illetve a képernyő „tájolási adatait”, már ha ezek rendelkezésre állnak. Azaz: a gyorsulásmérővel ellátott notebookokra a fejlesztőknek lehetősége lesz olyan alkalmazásokat – jellemzően játékokat – írni, melyek a gép mozgatásával, elforgatásával irányíthatók. A lehetőségeket az alábbi videó szemlélteti:

A Mozilla eredetileg csak a mobiltelefonos Fennec böngészőbe tervezte beépíteni a funkciót, de mivel ma már egyre több noteszgépbe építenek gyorsulásmérőt, úgy döntöttek, az asztali változatban is elérhetővé teszik. Egyelőre a funkció Macbookokon és a kompatibilis ThinkPad modelleken Linuxon és Windowson érhető el és tesztelhető a legfrissebb előzetesben (nightly build).

Azt egyelőre nem tudni, hogy a funkció belekerül-e a Firefox 3.6 éppen ma kiadni tervezett első bétájába is. Ez a verzió egyébként nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítottak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is, azt pedig már mondani sem kell, hogy az ígéretek szerint még gyorsabb lesz a JavaScript-végrehajtás.

A terv az, hogy a Firefox 3.6 még novemberben megjelenik, de addig még talán egy újabb bétát és egy kiadásra jelölt (RC) verziót is el kell készíteni.

Azóta történt

Előzmények