Hackerek közé vitte a Vistát a Microsoft

Tegnap ért véget Las Vegasban a Black Hat Briefings hackerkonferencia, amelyen a Microsoft külön szekciót foglalt le magának a várhatóan jövőre megjelenő Windows Vista biztonságot fokozó arzenáljának bemutatására. A szoftvervállalat korábban soha nem beszélt ilyen részletességgel az új operációs rendszer és az integrált Internet Explorer 7 böngésző védelmi rendszeréről, ahogy arra sem volt példa a rendezvény immár tízéves történetében, hogy egy még megjelenés előtt álló terméknek egy külön szekcióban egy teljes napot szenteltek volna. „Még ha a résztvevők most nem is ismernek meg három különféle módszert az IE7 feltörésére, megkapják a háttértörténetet” – magyarázta a főállású és underground biztonsági szakemberek és hackerek, valamint cégek számára rendezett esemény szervezője, Jeff Moss.

Tény: a konferencia hagyományosan a programok és számítógépes rendszerek sebezhetőségeinek demonstrálására fókuszált. „Mindig igyekeztünk gyakorlatiasak lenni. Meghallgattunk egy előadást, hazamentünk, majd kezdtünk vele valamit” – magyarázza Moss, hogy miként próbáltak meg az elmélet elefántcsonttornyából kitörni.

Ismert, hogy tavaly Michael Lynn biztonságtechnikai kutató szintén a Black Haten prezentálta, miként lehet feltörni a Cisco routerek addig sebezhetetlennek gondolt operációs rendszerét. Az eset nagy nyilvánosságot kapott, mivel a hálózati eszközöket gyártó óriáscég megpróbálta letiltani az elődadást, majd miután ez nem sikerült, perrel fenyegette meg az előadót. Hogy milyen gyorsan változnak az idők, jól mutatja, hogy az idén a Microsoft mellett a Cisco is a konferencia kiemelt támogatója volt.

Nyilván nem véletlen, hogy a Microsoft éppen e szakmai közönség előtt fedte fel a Vista biztonsági rendszerét először: felhívás volt ez keringőre, amit a vállalat az operációs rendszer aktuális tesztváltozatának kiosztásával is nyilvánvalóvá tett. A maga nagyjából 3000 fős hallgatóságával az idei volt az eddigi legnagyobb Black Hat, ennyien kaphatták meg „tesztelésre” a Vista-bétát. „Egyenesen a oroszlán barlangjába mentek, olyanok közé, akik nem kedvelik, sőt ócsárolják őket, és ezért motiváltak a hibák felkutatásában” – mondta egy, a rendezvényen résztvevő biztonsági cég vezetője.

Azóta történt

  • Rés a Cisco tűzfalaiban

    Az idei hackerkonferencián is előkerültek a vállalat hálózati berendezései. A tűzfaltörési technikát most csak a résztvevők ismerhették meg.

  • Jelölt lett a Vista

    Elkészült az RC1, és ha a fejlesztés ebben a tempóban halad, nem késik tovább a régen esedékes operációs rendszer.

  • A Microsoft megállapította a Vista árát

    A Microsoft képviselője tegnap bejelentette, hogy a Windows Vista különböző verzióit mennyiért lehet majd megvásárolni az Egyesült Államokban.

Előzmények