Továbbra is képlékeny a Vista-premier időpontja

A Microsoft vezetői pénzügyi elemzők számára tartott konferenciájukon az új operációs rendszer, a Vista bevezetésének időpontját illetően meglebegtették azt a lehetőséget, hogy esetleg mégsem tartják a tervezett határidőt. A vállalat székhelyén, Redmondban szervezett prezentáción a rendszer minőségének elsődlegességét hangsúlyozva biztosították a jelenlévő pénzügyi elemzőket, hogy a korábban felvállalt határidőt – mely szerint 2007 elején lépnek piacra új termékükkel – igyekeznek tartani, de a diplomatikusra sikeredett megfogalmazások azt sugallják, hogy már számításba vettek egy esetleges csúszást is. Kevin Johnson, a cég platform- és szolgáltatási csoportjának alelnöke kijelentette, hogy jelenleg nem lát semmilyen okot a határidő módosítására, a munka terv szerint folyik, de a minőségi követelmények mindennél fontosabbak. „Akkor bocsátjuk ki a Windows Vistát, ha már kész van. Csak lépésről lépésre, az előírt fejlesztési fázisokat betartva haladhatunk” – fogalmazott.

Mint az IT.news is hírt adott róla, az eredetileg 2006. októberi határidőt a Microsoft márciusban módosította, s eszerint a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a nagyközönség pedig 2007 elején juthat majd hozzá a Vistához. Ám azóta az elbizonytalanodás jelei látszanak; július elején maga Bill Gates is már csak nyolcvan százalék esélyt adott annak, hogy képesek a tervezett időpontban piacra lépni.

Johnson kitért az új termék árára is – igaz, csak annyit mondott, hogy bár a végleges összeget a munka lezárása után fogják megállapítani, a Vistát várhatóan nagyjából ugyanannyiért lehet majd megvenni, amennyiért ma a hasonló jellegű termékeket árulják. Ugyanakkor utalt arra, hogy bár nem kívánnak új árstratégiát kialakítani, a különböző változatok királyának szánt Vista Ultimate-nek – mely tartalmazza mindazt, amit az egyéb, otthoni és üzleti verziók magukban foglalnak – egy kissé magasabb lesz az ára, mint a jelenlegi „csúcsmodell”-nek, a Windows XP Professionalnek, mely az Egyesült Államokban 299 dollárba kerül.

Azóta történt

Előzmények