Jó Vistához idő kell

Steve Ballmer Microsoft-vezér a szoftvervállalat bostoni partnerkonferenciáján fogadkozott, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vistát ugyanis immár hatodik éve nevelgetik a cég fejlesztői, nem véletlen, hogy a szaksajtóban korábbi kódnevének (Longhorn) elferdítésével sokáig csak Long Waitként (hosszú várakozás) emlegették az operációs rendszert, melyet most Ballmer cége bombasiker termékeként emlegetett. „A Windows-kiadások között még egyszer nem lesz ilyen hosszú szünet” – fogalmazott.

De hogy milyen hosszú, azt még ma sem tudni pontosan. A jelenleg érvényben lévő ütemterv szerint a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a felhasználók többsége pedig 2007 januárjában juthat hozzá, de Bill Gates szerint 20 százalék az esély arra, hogy nem tudják tartani ezt a tervet. A Microsoft vezető szoftvermérnöke – a Reuters beszámolója szerint – Dél-Afrikában beszélt az új Windows megjelenési esélyeiről, és úgy fogalmazott, hogy 80 százalék sansza van a jelenlegi terv szerinti premiernek.

A szoftvercég egyébként először 2005-ös premiert irányzott elő. Ezt később az idei év második félévére halasztotta, majd márciusban a jövő év elejére tolta a bemutatót. Ahogy távolodott a Vista premierje, úgy csökkent a tervezett új – forradalmiként beharangozott – szolgáltatások köre is. Elsőként az egyik alappillér, a merevlemezen tárolt adatok adatbázisszerű rendezését és keresését lehetővé tévő Windows File System – röviden WinFS – fájlrendszer beépítését vetette el a szoftvervállalat, majd a korábban Palladium, később pedig Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) néven emlegetett – hardveres és szoftveres megoldásokat ötvöző – biztonsági technológia kihagyása mellett döntött.

A Gartner szerint nem tartható a 2007 januári megjelenési dátum. Az elemzőcég úgy látja, hogy az operációs rendszer túl komplex, és ezért leghamarabb 2007 második negyedévében, 9–12 hónappal a második béta-változat kiadása után jelenhet csak meg. A szkeptikus tábora látványosan gyarapodott azóta, hogy a hónap elején kiderült: a Vistával együtt bemutatni tervezett Office 2007 irodai csomag január helyett valamikor az első negyedévben jelenik csak meg.

Azóta történt

Előzmények