Hírügynökség pereli a Google-t

Az Agence France Presse szerzői jogi pert indított a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google Inc. ellen. Az AFP azt állítja, hogy a vállalat engedély nélkül teszi közzé hírgyűjtő oldalán az ügynökség anyagainak címeit, bevezetőit és az azokhoz kapcsolódó fotókat, ezért legalább 17,5 millió dolláros kártérítést követel és a jogsértőnek mondott gyakorlat megtiltását kéri a bíróságon.

Az AFP előfizetés fejében teszi hozzáférhetővé híranyagait, míg a Google News – mely hosszú ideje csupán tesztüzemben működik – a világhálóról vadássza le az anyagokat, majd a forrásra mutató hivatkozások megadásával kategóriák szerint listázza azok címeit és bevezető néhány mondatát. A hírügynökség beadványa szerint a Google-t értesítették arról, hogy nem jelenítheti meg a kifogásolt anyagokat az oldalon, ám a cég nem reagált a megkeresésre és továbbra sem szűrte ki az AFP-anyagokat.

A Google azonban állítja: bárki kérheti anyagainak törlését a hírgyűjtő robotok látóköréből, de ezt csupán kevesen teszik, mert az oldal nyilvánvaló hasznot hoz nekik.

Azóta történt

Előzmények