Feltalálták a „fordítószemüveget”

A zökkenőmentes szóbeli kommunikáció elképzelhetetlen közös nyelv használata nélkül – ennek hiányában csak tolmácsra vagy hagyományos fordítógépekre támaszkodhatunk, esetleg némi nyelvi alapismeret birtokában digitális szótárt lapozgathatunk az okostelefonon. Ha nem áll rendelkezésre, avagy szeretnénk kizárni a fordításért felelős embereket egy beszélgetésből, nyilván csupán egyetlen megoldásunk marad: a gépekhez fordulhatunk segítségért. A cél nemes és egyszerű: egy valós időben működő fordítóeszközt kell készítenünk, amely a lehető legkisebb kellemetlenséggel és a legmagasabb fokú hatékonysággal működik.

NEC Tele Scouter
Forrás: AFP

A digitális nyelvi mankó koncepcióját a japán NEC IT-vállalat sci-fi alkotásokba illő fejlesztéssel képzeli el. A cég Tele Scouter névre hallgató headsetje már első ránézésre is furcsán fest, mintha egy szemüveget vélnénk felfedezni a szokásos mikrofonból és fülhallgatóból álló eszközön, de ha alaposabban megnézzük, egyrészt kitűnik a lencse hiánya, másrészt pedig a fülhallgató valójában fülpárna, vagyis hangszórót nem tartalmaz. Ellenben a headsetre szerelve egy apró dobozkát láthatunk a viselő feje mellett, amely nem más, mint egy miniatűr projektor. Innen már könnyen megfejthető a NEC alapötlete: partnerünk beszél, szavait rögzíti a számítógép a mikrofonon keresztül, a beérkezett jeleket valós időben átdolgozza szöveggé, a szöveget pedig felirat formájában kivetíti egyenesen a szemünkre, pontosabban szólva a retinánkra. Függetlenül attól, hogy a szoftver mennyire pontosan fordít, a koncepció mindenképpen üdvözülendő, hiszen a recehártyára bocsátott képpontokra nem kell fókuszálni, mi folyamatosan jól olvasható szövegnek fogjuk látni a vetített sort, és szemünk sem fárad el közben – nem is beszélve arról, hogy a szemkontaktus az egész kommunikáció alatt megmaradhat. Az alkalmazott technológia neve Retinal Imaging Display (RIS), és a kísérletek szerint jól működik.

Retinal Imaging Display technológia
RID-koncepció

A Tele Scouter lelkét adó szoftvert és a vasat egyaránt csiszolgatni kell még, üzleti alkalmazásra pontatlansága, kiforratlansága okán egyelőre alkalmatlan. A japánok úgy tervezik, 2011-ben már piacra is dobják a készüléket, egy harminc darabos csúcsheadset-készlet várható ára 15 millió forint körül mozog majd – fordítógép nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények