Nem probléma többé a Blu-ray filmek másolása

„Valószínűtlen, hogy tíz éven belül feltörik ezt a védelmet” – állították a Blu-ray lemezek BD+ nevű másolásvédelmi rendszerének fejlesztői nem sokkal a kalózkópiák tömeges elterjedésétől védő technológia tavaly nyári bevezetése után. Tévedtek, a dollár tízmilliókba kerülő védelmi rendszert ugyanis már tavaly év végén sikerült kijátszania az archiválóprogramokban utazó SlySoftnak, mely most bejelentette, hogy a hamarosan kiadásra kerülő új AnyDVD másolóprogram a legtöbb BD+ másolásvédelemmel ellátott Blu-ray lemezről képes lesz „biztonsági másolatot” készíteni.

Mivel a Blu-ray-nél és a HD DVD-nél egyaránt használt AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelem már korábban elbukott, ezért az új AnyDVD megjelenése után gyakorlatilag semmilyen technológia nem marad a kiadók kezében, amivel a nagy felbontású filmek másolását megakadályozhatnák. Ez annak fényében különösen fájó pofon lehet, hogy néhány kiadó részben a feltörhetetlennek vélt másolásvédelem miatt állt a Blu-ray pártjára a március elején a HD DVD kapitulációjával véget ért formátumháborúban.

Bár a BD+ másolásvédelmi rendszer egyik legfőbb előnye a korábbi, statikus megoldásokhoz (például a DVD-videók CSS-éhez) képest a folyamatosan megújítható kulcsokban rejlik, a SlySoft szerint hosszú távon ezzel több munkája lenne a kiadóknak és a Blu-ray Disc Szövetségnek, mint a kódokat aztán visszafejtő programozóknak: „A frissítések feltörése lényegesen kevesebb időnkbe kerül, mint az a munka, amit az elmúlt három hónapban végeztünk – ez azzal telt, hogy kiismerjük a BD+ működését, hiszen a dokumentációk nem publikusak” – nyilatkozta az Ars Technicának Peer van Heuen, a SlySoft HD-technológiák fejlesztéséért felelős vezetője.

Van Huen hozzátette, számítanak rá, hogy a Blu-ray Disc szövetség minden lehetséges technológiai és törvényes eszközzel megpróbálja majd útját állni a törésnek, a vezető szerint azonban a SlySoftnak mindenre lesz azonnal válasza. A cég a várható jogi támadásokkal szemben mindenesetre hatásosan védi magát: a SlySoft egy közép-amerikai szigetországban, Antiguában lett bejegyezve, ahol a vonatkozó törvényi szabályozás legalábbis hiányosnak tekinthető.

Jóllehet ezzel a lemezen kiadott HD-minőségű tartalmaknak immár mindkét védvonala veszni látszik, a kiadóknak rövid távon nem kell jelentős bevételkieséstől tartaniuk: a Blu-ray lemezek másolása manapság még meglehetősen költséges művelet, az internetes terjesztést pedig a DVD-lemezképeknél akár tízszer nagyobb méretűre dagadó állományok tehetik körülményessé.

Azóta történt

  • A jövő héten indul az HBO HD

    Elsőként a UPC-nél lesz nézhető a nagy felbontású csatorna, de őszre már várhatóan több szolgáltató is felveszi kínálatába.

  • Pioneer: 400 gigabájt egy optikai lemezen

    A japán vállalat bebizonyította, hogy akár tucatnyi rétegből is visszaolvashatók az adatok. A megoldás kompatibilis a Blu-rayjel.

  • 2003. április 10.

    A Sony Japánban piacra dobja a világ első Blu-ray készülékét, a BDZ-S77 asztali BD-RE felvevőt. A méregdrága, 3800 dolláros modellt kizárólag nagy felbontású tévéadások (HDTV) rögzítésére lehetett használni, más tartalom az akkor még javában formálódó Blu-ray Disc formátumban nem volt elérhető. A BDZ-S77 kazettával védett, egyrétegű, 23 GB kapacitású lemezt tudott írni.

Előzmények