Új hozzászólás Aktív témák

  • lukaszokni

    aktív tag

    válasz AVhelper #40981 üzenetére

    Most akkor úgy kell elképzelni az olcsóbb Epsonos modelleket, hogy az alján nincsen konzol rögzítési pont, aminél fogva fejjel lefelé fel lehet szerelni, majd menüből megfordítani a képet? Mert hogy ugye ez az egyik leglogikusabb rögzítési megoldás házimozinál, kis lakásban.

    Többieknek:

    Aki a színkerék miatt vacillál, külföldi fórumon az első bejegyzés, amit megnyitottam ezzel kapcsolatban:
    "Minek vesztek kerekes DLP-t, csak a baj van vele, ott az Epson, 3LCD technológia. Nem lehet vele szivárvány probléma".
    Persze ez leegyszerűsítés, de mielőtt megőrülne az ember a millió információtól, dönthet gyorsan is.
    Aki parázik a szivárvány miatt, az vegyen 3LCD-set, kész.

    Ha pro-kontra nézzük, azért elég kiegyensúlyozott a verseny, de egy bizonyos összeghatár alatt NAGYON kompromisszumos a projektorozás.
    Olyan modell, ami mindenkinek maradéktalanul megfelel, nem létezik. Valamiben mindig lehet találni problémát.
    DLP pro: szép kép, jó kontraszt (elvileg szép fekete)
    DLP kontra: szivárványosodás, plusz egy forgóalkatrész, zaj
    3LCD pro: szép kép, mínusz egy forgóalkatrész
    3LCD kontra: rosszabb kontraszt, világosabb fekete, zaj
    Mindezt írom úgy, hogy csak a netről meg innen szedem az infókat, nekem 3csipes DLP-m van.

    Kicsit tldr leszek, de leírom a saját sztorimat a korábbi hozzászólásokra reagálva.
    Mindig is szerettem volna egy nagyobb megjelenítőt, amin filmezhetünk a családdal, de TV-t elvből nem akartam, mert a műsorszórás nem érdemes arra, illetve a belépő áru tv-k nem hozzák azt az élményt, amire vágynék (akár több méteres képátló). Úgyhogy megszületett bennem az igény egy projektorra. Szerencsésen úgy alakult a helyzet, hogy egy barátom levedlette ezt, így használtan olcsóbban át tudtam venni tőle. Az első beüzemeléstől kezdve gyermeki lelkesedéssel viszonyulok hozzá, mert amit előre elképzeltem, hogy "Húú, nagyba nézhetem a filmeket!", azt beváltotta azonnal. Az első olyan probléma, ami miatt váltásra gondoltam az csak ez a fehér köd volt, amit végül meg tudtam oldani.

    Zaj:
    Ebben a projiban 3db 40mm-es ventilátor dolgozik, mindig este nézek filmet, mikor már lecsendesedett a város, és hangosan zúg, még ECO módban is. De nem érdekel. Feljebb hangosítom a filmet és nézem, és elmerülök benne - aki szereti a filmezést, az képes kizárni a zajt. :) Mindig akkor ocsúdok fel, hogy "Jéé ez milyen hangos!", mikor vége a filmnek. :D A mai modernebb modellekben a piko-projektorokon kívül már sehol nem alkalmaznak ilyen kicsi ventilátorokat. Nem tudom a pontos méretet, gyanítom 80mm-esek vannak bennük, de logikusan minél nagyobb a szélkerék átmérője, annál kisebb fordulatszám is elég azonos légáramhoz, ergo kisebb a zaj, mint nálam. Szóval a zajon én nem aggódnék már egy mai gép esetében. Volt szerencsém megfülelni eme barátomnak újabb modelljét, csak szélzajt hallottam. :)
    Kép részletesség:
    Ma már elérhető áron vannak fullHD felbontású projik. Az enyém még csak 1280x800, ráadásul még diagonál lapkákkal a csipen, tehát fizikailag lehetetlen, hogy valódi natív felbontásom legyen, de ez sem érdekel. Ugyanis messze ülök a vászontól (~270cm), és ekkora távolságból már nem látszik, nem veszem észre. Ha távollátó lennék - ugye ez is egyéni preferencia - akkor lehet, hogy látnám a helyközöket a pixelek között és zavarna.
    Fényerősség:
    A készülékem 500lument tud maximum. Borzasztó kevés, gondolhatnánk, de este, elhúzott függönyökkel bőven elegendő ECO módban is. Nem vakít el a visszaverődő fény, mikor fehéret vetítek, a feketéje meg nagyon szép sötétszürke. Sok embernek gondja van azzal, hogy a fekete nem fekete, de hát hogyan is lehetne az, mikor egy fehér fénnyel próbálunk meg sötétséget előállítani? :) Szóval ezen a fronton is kompromisszumot kell kötni, de nem lehetetlen.
    Nappali fény:
    Amíg ki nem tisztítottam, szinte soha nem járattam nappali fény mellett. A fehér köd, meg a beszűrődő nappali fény miatt "láthatatlan" volt. Ám mióta tiszta és nem ködöl, láthatóan visszakaptam ~80-100lument. Szoci barna sötétítő függönyöket elhúzva, beszűrődő fény mellett is élvezhető képet ad. Lányom imádja így a rajzfilmeket. :)
    Vászon:
    Kövezzetek meg nyugodtan, Ikea Tupplur 180cm. Mivel nincs milliós gépem, amihez már járna egy az értékéhez passzoló, tökéletesen sík felület, így ezzel is elégedett vagyok. A gyártásából és szállításából eredő minimális hullámosodása van, vele szemben ülve csak kikapcsolt állapotban látom, ha nézem. Ha éppen vetítek rá, akkor már keresnem kell a hullámokat, ha meg a filmre figyelek, akkor meg már nem veszem észre.
    Rendszer kivitelezés:
    Minden szükséges információhoz ezt a topikot és a guglit használtam. Először is lemértem, hogy milyen messze lenne a szemem a vászontól, majd ezzel kiszámoltam, hogy körülbelül mekkora lenne az ideális képátló. Ezután, mivel Acerem van, az Acer saját kalkulátorát használtam a proji konzol rögzítési pontjának megállapításához. Eddig tartott a dolog elméleti része, innentől már csak a fúrás, faragás, finomhangolás volt hátra.

    Összegezve:
    Aki úgy ismeri magát, hogy sok dolog el tudja terelni a figyelmét, az maradjon a TV-jénél és kalibráltassa be, vagy üljön közelebb hozzá. Az tuti nem zúg, a képe a megszokott, tán szebb is lesz, és olcsón kijön.
    Ha már nem tetszik a TV képe, akkor venni kell új TV-t, csillókért már borzasztó szép OLED TV-ket lehet kapni, ha tehetném, én is azt vennék.
    Szóval az szálljon be a vetítésbe, aki a fent említett összes tényezőt figyelembe véve tud kompromisszumokat kötni.

    Az otthoni olcsó rendszeren mozizás halvány és zajos, de ha képes valaki ezektől elvonatkoztatni, ha át tudja adni magát az élménynek, akkor szinte tök mindegy, hogy mivel kezdni (mármint egy szinttől: nem kínai olcsó, 640x320-as, 200lumenes csodák).
    Aki nagyon biztosra akar menni, az menjen el egy olyan üzletbe, ahol meg lehet nézni a különböző technológiák képeit, mindig az a legtutibb, amit maga lát az ember. De szvsz a mai piacon 150-200k között nagyon mellélőni nem lehet.

    Jó mozizást! :)

    mAtx4ever!

Új hozzászólás Aktív témák