Új hozzászólás Aktív témák

  • makkmarce

    őstag

    válasz BBéci #56013 üzenetére

    "Nem, nem a szépsége, hanem a hibája, hátránya."
    nem, ez a szépsége, ami digitális, ott 3 állapot van.
    0, 1, hiba nincs más, nincs olyan, hogy kicsit 1-es, meg nagyon 1-es.

    "Hasonlítottad valaha az UTP (Ethernet) kábelek hangra gyakorolt hatását?"
    Lehet varázsolni, de egy oszciloszkóp vagy serial monitor kb 5 perc alatt buktatná le a csalókat, és a vége mindig az, hogy SOHASEM mérnek.. csak jobb. mert drágább, meg mert aztmondták.
    Amíg digitális jel megy, addig ott ha hiba van, detektálható, akár javítható(mondjuk hamming-gel), ha nem javítható akkor jelezhető, sőt tömörített adatfolyamnál szét is eshet az egész.
    Az amit linkeltél kb annyit ér, mint egy mosóporreklám, ahol a jó minőségút hasonlítják össze a jóminőségű + varázsenzimmel, és hogy a varázsenzimes jobb, holott már rég kiderült, hogy mindegyikbe szinte csak só van.
    Persze tudsz olyan kábelt venni, ami a szabványt se tudja, vagy olyan környezetbe helyezni amire nem készítették fel(cat5-öst betenni erős elektromágneses térbe).
    Ha így működne, ahogy te gondolod, akkor a jobb ethernet kábellel szebben szólna a youtube, ami azért elég viccesen hangzik :).
    A jel stabilitása jobb lehet mondjuk ha 60 méterre húzzuk az UTP-t, de 30 centis kábelnél kb bármi jó 100mbit-ig, amennyiben jól van összekötve(és nincs erős elektromágneses térben, lásd lentebb). Arról nem is beszélve, hogy a hanghoz közel nulla sávszél kell, pár mbit-en elfér 7 sáv 96khz natívan is. Akkor hallasz különbséget, ha szándékosan hibás kábelt tesznek mellé, de 2 pc-t összekötsz, nézel egy 100mbit-es packet loss-t, és látni fogod, hogy az bizony nulla, akkor az 100mbit-ig stabilan azt fogja adni az egyik oldalon, mint a másik oldalon, bármilyen veszteség nélkül.
    Nagyobb teljesítményű hifi közelében, főleg ha a hangfalkábel mellett húzod, jó ha árnyékolva van, de ezt a CAT6/CAT7 szabvány el is várja, mert akkor tényleg tud torzulni a jel, ha mellette 2-300 watton rángatod a hangszórót, de ez a hibás helyen történő felhasználás. kb 300-400 forint métere a minőségibbnek(ok, nem olyan trendi a kinézete, a design miatt felmehetünk 1000ft/méterre), amire neked tesznek 2 csatlakozót és eladják neked 200.000-ért méterét. Mivel az adatkábelen áram folyása minimális, ezért teljesen felesleges 1 méteres kábelen mágikus anyagokat használni, a marketingen kívűl semmi hatásuk, a végén csak 1 meg 0 lesz úgy is.

    okoskodom, tehát vagyok

Új hozzászólás Aktív témák