Kirívóan szánalmas trükk miatt kapott bírságot a Vodafone

Nem könnyű a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján releváns információt találni (a hasonló hatáskörű nyugati intézmények nem rejtik több kattintás alá a friss döntéseiket, hanem ezek a főoldalon, gyakran kiemelve szerepelnek), ám a türelmes látogató megtudhatja, hogy a versenytanács a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t nemrég egy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt elmarasztalta.

Hogy szó szerint idézzük: „Az eljáró versenytanács megállapítja, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. által a 2012. szeptember 24. és 2012. szeptember 30. közötti időszakban a »Töltsd fel és nyerj!« elnevezésű promócióhoz kapcsolódó »Autós Játék 1«, »Autós Játék 2«, »Autós Játék 3« »és Autós Játék 4« promóciókról adott SMS üzenetek a nyerési esély tekintetében megtévesztésre alkalmas üzenetet hordoztak.”

A megtévesztés lényege: az említett játékokban sms-ben értesítették az előfizetőket, hogy csak akkor vesznek részt a heti sorsoláson, ha azon a héten legalább 3 ezer forinttal feltöltötték kártyájukat. Ugyanakkor valójában azok is bekerültek a sorsolási kalapba (és erről az előfizetők nem tudtak), akik nem töltöttek semmit a kártyájukra, így nem meglepő, hogy a négyszeri heti sorsolásnál olyanok nevét húzták ki, akik nem teljesítették a minimális 3 ezer forintos feltöltést. Ezt a cég úgy reagálta le, hogy akkor nem nyert senki, nem hirdettek nyertest.

A honlapon ugyan szerepelt egy bővebb tájékoztató, de erre nem mindegyik sms utalt.

A vétkesség megállapítása után a GVH a Vodafone-t 50 millió forint bírság harminc napon belüli megfizetésére kötelezte november 26-ára keltezett határozatában.

A döntés ellen a Vodafone még fellebbezhet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál.

Azóta történt

Előzmények