Szoftverbemutató: Norton Mobile Security

Az NMS felépítése és az Anti-Malware modul

Nem is olyan régen még volt egy külön táblagépekre optimalizált verziója is a szoftvernek, melynek a Norton Tablet Security nevet adták. Amint az látszik, a link még ugyan él, de a közelmúltban a Symantecnél úgy döntöttek, hogy megszüntetik a külön mobilos védelmi program okostelefonokra, illetve külön védelmi program táblagépekre felállást, és fuzionálták a kettőt, így lett a jelenleg Norton Mobil Security néven futó szoftver mind a kétféle mobileszközre egyszerre optimalizált megoldás.

Norton Mobile Security
A fizetős verzió sokkal többet nyújt

Érdekes módon egyébként a szoftvernek nincs fekvő elrendezése. Ezzel a hozzáállással nincs egyedül, más népszerű alkalmazások is vannak, melyek csak vagy álló, vagy épp ellenkezőleg, csak fekvő módban jelennek meg. Előbbire példa a Norton Mobile Security mellett még a népszerű szociális képmegosztó alkalmazás az Instagram, utóbbira pedig a Skype.

A főképernyő három részből áll. Legfelül bal sarokban a szoftver neve, melyet egy három pontból álló vízszintes oszlop követ a jobb oldalon. Erre az oszlopra koppintva jelennek meg a beállítási lehetőségek.

A domináns rész a középső szegmensé, ahol négy darab hatalmas ikon, vagy ha úgy jobban tetszik, csempe jelenik meg 2 x 2-es elrendezésben. Majd alul egy keskeny sáv, ahol azt láthatjuk, hány nap van még hátra az aktuális előfizetésből.

Anti-Malware

Norton Mobile Security
A keresés folyamatban

Fenyegetésletöltés elleni védelem – Megvizsgálja a letöltött alkalmazásokat és alkalmazásfrissítéseket, majd a készülék lelassítása nélkül eltávolítja a fenyegetéseket.

Norton Mobile Security
Figyelmeztetés az esetleges kellemetlenségekre…

Használata során valóban nem fogja vissza a rendszert, átlagosan 18-24 MB közötti memóriát foglal, ami az igazán kellemes kategóriába sorolja egy olyan táblagépnél mely 1 GB RAM-ot tartalmaz.

Norton Mobile Security
A hivatalos Facebook-kliens is többet kér

Ami a keresési sebességet illeti, ez nyilván nagy eltéréseket mutathat, attól függően, kinek milyen kategóriás készüléke van, okostelefon vagy táblagép, belépőszintű, középkategória, esetleg felsőkategória, illetve mennyi alkalmazás van feltelepítve… de azért mégis ad egy viszonyítási alapot az a tény, hogy nem egymillióféleképpen összerakható PC-ről, hanem egy fix specifikációval rendelkező ASUS Nexus 7-ről van szó, amin jelenleg 141 alkalmazás van feltelepítve a gyáriakkal együtt. Megmértem, 37 másodperc alatt végez a művelettel. Természetesen itt nincsenek külön keresési profilok, mint amilyen a gyors, a teljes és az egyéni. Csak egy van, de az bőven elég is. Az automatikus keresési gyakoriságnál négy lehetőség van:

  • kikapcsolva – ez nagyon nem ajánlott
  • napi – naponta egy alkalommal történik, és ez az alapértelmezett, illetve az ajánlott is egyben
  • heti – nem ajánlott
  • havi – nem ajánlott

A kereső két kategóriába osztályozza a találatokat: malware és egy egyéb. A frissítés automatikusan történik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Százasér' a botnet!

    Webshopban lehet vásárolni feltört gépek ezreit, hogy aztán saját támadás indításához használhassuk őket.

  • Egyetlen szolgáltatássá egyesíti termékeit a Symantec

    A cég áttekinthetőbbé tette szolgáltatásait, és arra törekednek, hogy teljesen online módon kínálják és működtessék a Norton termékvonalat.

Előzmények